
Wat is perfectionisme?
Bij perfectionisme denk je wellicht aan iemand die heel goed zijn werk doet, aan iemand die veel kwaliteit levert. Helemaal prima natuurlijk, maar als het een “moeten” wordt om telkens hetzelfde hoge niveau van kwaliteit af te leveren dan wordt het een “last”. In dat geval is er geen keuze meer, maar een onbewuste dwang.
Je kan spreken van perfectionisme als deze kenmerken aanwezig zijn:
- er is een belemmerend patroon van zichzelf (on)bewust niet OK te vinden,
- dat je functioneren stuurt op een manier die niet efficiënt is,
- waarbij je denken en voelen uit evenwicht is,
- en op die manier voor chronische stress zorgt, je veerkracht onderuit haalt en tot burn-out kan leiden.
Perfectionisme is geen persoonlijkheidsstoornis, maar een overlevingsmechanisme dat meestal ontstaat in de kindperiode. Ondanks het nut ervan, want het zorgt dat we overleven, ontstaat een onbewust patroon waarbij je denken te actief wordt en je voelen in de schaduw laat staan. Je kan dus eigenlijk stellen dat je denken en voelen niet op een goede samenwerken in functie van jouw welzijn en gezondheid.
De sleutel om de last die perfectionisme bezorgt om te buigen is je denken en voelen in evenwicht brengen. Dat betekent je voelen terug een volwaardige plaats geven naast al het goede dat je denken ook met zich meebrengt.
Het ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme is een coaching waarbij je cognitief brein en je emotioneel brein terug in verbinding komen.