
Hoe ontstaat perfectionisme?
Als kind ben je vrij en ongeremd. Op een bepaald moment hoort je vrije kind bepaalde uitspraken of ervaar je iets waardoor je onbewust denkt: “ik voldoe niet, ik ben niet OK zoals ik ben en doe”.
Je vrije kind past zich aan om toch graag gezien te worden door ouders, familie en onderwijzers. Typerend is dat je dan je best doet, braaf wordt en zo een manier van denken, doen en voelen waarin je wel bevestigd wordt en erkenning krijgt.
Dit patroon is een overlevingsmechanisme waarbij je als kind het nodige doet om toch maar de broodnodige liefde te ontvangen. In het opgroeien is het logisch dat je vrije kind bijgestuurd wordt, maar je aangepaste gedrag is later als volwassene niet altijd nuttig meer. Dan begin je er last van te krijgen, want je hebt er precies geen vat op.
Het onbewuste patroon is als volwassene vaak aanwezig zonder dat je er veel last van hebt. Meer nog, je doet er vaak je voordeel mee, want de kwaliteit die je aflevert wordt heel sterk gewaardeerd. En toch gaat het soms mis en ervaar je wel de last ervan.
De triggers waardoor het patroon je op een bepaald moment last kan geven zijn o.a.:
- grote veranderingen op het werk, zoals een nieuwe job, een nieuwe leidinggevende, een nieuwe manier van werken, reorganisaties,...
- een conflict in het team of met de leidinggevende dat niet afgerond raakt
- privé-problemen zoals een echtscheiding, ruzie in de familie, gezondheidsproblemen
- maatschappelijke crisissen zoals de Covid-crisis